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Egg Recipes / Lunch Recipes

Delicious homemade Egg Masala / Tawa Anda Masala

Anda / Egg Tawa Masala is an easy to go recipe to cook when you want to try something spicy and tasty. it is easy to cook recipes for 4-5 people in just 40 minutes.

Recipe:-

FRY THE EGGS:-

  1. Boil 5-6 eggs and cut in two halves vertically.
  2. Heat 4 tablespoon Mustard Oil in a pan
  3. Add the Egg yolk side down and cook for 1 minute on medium flame.
  4. Invert the eggs and cook on the other side for another 1 minute on medium flame.
  5. Sprinkle some Red Chilli powder to give a nice texture.
  6. Take them out when golden brown.
    Prepare Gravy:-
  7. In the same pan add 1 tablespoon of Jeera and let the flutter.
  8. Add 2 finely chopped green chilli and 3 finely chopped Garlic cloves.
  9. Mix and cook for 1 minute till golden brown.
  10. Add 2 Medium Onion finely and thin chopped.
  11. Mix and let it cook for next 10 minutes till it get golden brown.
  12. Add one finely chopped Tomato and mix.
  13. Once gravy leaves the oil
  14. Prepare masala for gravy In a bowl add: –
    • 2 Tbsp Dhaniya Powder
    • ½ Tbsp Red chilli powder
    • 1 Tbsp Sabji Masala / chicken masala/ Gravy Masala
    • 1 Tbsp Garam Masala
    • ½ Tbsp Turmeric Powder
    • ½ Tbsp Black pepper
    • 2 Pinch of Heeng
    • 100 Ml of Water
    • Mix well
  15. Add the Masala mix in the gravy and mix well
  16. Add 1 Tbsp Besan and 150 ml of water.
  17. Mix well, Cover and let it cook for 10 minutes.
  18. Add the fried pieces of eggs and mix gently/
  19. Cover and cook for 5 minutes.
  20. Tawa Egg/ Anda masala is ready, Garnish with Fresh coriander leaves and serve.

Hindi / हिन्दी विधि:-

  1. 5-6 अंडे उबालें और दो हिस्सों में काटें।
  2. एक पैन में 4 टेबल स्पून सरसों का तेल गरम करें
  3. नीचे अंडे की जर्दी डालें और मध्यम आंच पर 1 मिनट तक पकाएं।
  4. अंडों को पलटें और दूसरी तरफ मध्यम आंच पर 1 मिनट तक पकाएं।
  5. अच्छी बनावट देने के लिए कुछ लाल मिर्च पाउडर छिड़कें।
  6. गोल्डन ब्राउन होने पर इन्हें निकाल लें।

ग्रेवी तैयार करें: –

  1. उसी पैन में जीरा का 1 बड़ा चम्मच जोड़ें और स्पंदन दें।
  2. 2 बारीक कटी हरी मिर्च और 3 बारीक कटी हुई लहसुन लौंग डालें।
  3. सुनहरा भूरा होने तक 1 मिनट तक मिक्स करें और पकाएं।
  4. 2 मीडियम प्याज को बारीक और पतला काट लें।
  5. मिक्स करें और इसे अगले 10 मिनट तक सुनहरा भूरा होने तक पकने दें।
  6. एक बारीक कटा हुआ टमाटर डालें और मिलाएं।
  7. एक बार जब ग्रेवी तेल छोड़ दे
  8. ग्रेवी के लिए मसाला तैयार करें एक कटोरे में: –
    • 2 बड़े चम्मच धनिया पाउडर
    • ½ बड़ा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
    • 1 टेबलस्पून सब्जी मसाला / चिकन मसाला / ग्रेवी मसाला
    • 1 बड़ा चम्मच गरम मसाला
    • ½ बड़े चम्मच हल्दी पाउडर
    • • बड़ा चम्मच काली मिर्च
    • हेग के 2 चुटकी
    • 100 एमएल पानी
    • अच्छी तरह मिलाएं
  9. ग्रेवी में मसाला मिश्रण डालकर अच्छी तरह मिलाएँ
  10. 1 बड़ा चम्मच बेसन और 150 मिलीलीटर पानी डालें।
  11. अच्छी तरह मिलाएं, ढककर 10 मिनट तक पकने दें।
  12. अंडे के तले हुए टुकड़े डालें और धीरे से मिलाएं /
  13. 5 मिनट तक ढककर पकाएं।
  14. तवा एग / एंडा मसाला तैयार है, ताजा धनिया पत्ती से गार्निश करें और सर्व करें

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